CUTREMUR la CNAS. Șeful instituției, ARESTAT în dosarul decontărilor fictive de milioane de euro. UPDATE

CUTREMUR la CNAS. Șeful instituției, ARESTAT în dosarul decontărilor fictive de milioane de euro. UPDATE
Publicat: 02/09/2017, 08:15
Actualizat: 05/06/2018, 15:02
Marian Burcea, Sergiu Ciobanu, Alin Sergiu Costache, Răzvan Mihai Mischie, Maria Costică și Cristina Manta vor rămâne în arest pentru 30 de zile, după ce instanța Curții de Apel București a admis, vineri seară, cererea procurorilor DNA. Pentru Irina Adelina Geambașu, inculpată în același dosar, s-a dispus arestul la domiciliu.

Tot mandat de arestare a primit și fostul consilier al lui George Maior la SRI, Sergiu Ciobanu, acuzat de trei fapte de trafic de influență și de instigare la folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Marian Burcea a fost demis vineri dimineță, după ce a fost reținut de procurorii anticoprupție. În locul său a fost numit interimar Răzvan Teohari Vulcănescu, acre a fost, timp de un an, funcția de vicepreședinte al CNAS. Între anii 2012-2016 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vulcănescu plecase la Ministerul Sănătății tot din CNAS, acolo unde a fost director al Direcției Control/Manager Public între 2007-2009 și 2010-2011.

Marian Burcea a fost suspendat vineri dimineața, după ce a fost reținut, alături de alte 13 persoane în dosarul privind decontările ilegale. Burcea este suspectat de comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Totodată, Sergiu Ciobanu este acuzat de trei fapte de trafic de influență, în formă continuată, și de instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Alături de Ciobanu și Burcea au fost reținuți 12 funcționari, reprezentanți ai unor companii și un avocat.

Astfel, a fost reținut managerul Direcției Relații Contractuale și, respectiv, din 13 iulie 2017, președintele CASMB, Ovidiu Munteanu, cercetat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal, directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului București și manager al Direcției Medic șef a CASMB, Ion-Răzvan Geambașu, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu și – folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale), președintele CASMB până la 13 iulie 2017, Lucian-Vasile Bara, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au fost reținuți Ion-Ovidiu Mihăescu, managerul Direcției Control a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Alin Sergiu Costache, șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, Gabriela Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, funcționare în cadrul C.A.S.M.B, cercetate pentru 354 de fapte de complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, în formă continuată, permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în formă continuată (354 acte materiale), Irina Geambașu, asociat și administrator al unei societăți comerciale, cercetat pentru instigare la infracțiunea de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale), Răzvan Mihai Mischie, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale), Maria Costică, reprezentant legal al unei societăți prestatoare de servicii medicale, cercetată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (17 acte materiale) și Cristina Manta, avocat în Baroul București, pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

Infracțiunile investigate de DNA ar fi fost comise în perioada ianuarie 2016-august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului București, activitățile fiind desfășurate pe trei paliere.

Primul palier vizează sume fraudate din fondurile Casei de asigurări de sanatate a municipiului București (CASMB), prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals”, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Ar fi fost implicați funcționari din cadrul CSAMB, sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor menționate, ar fi existat numeroase situații în care prioritate la aprobare și decontare au avut dosarele medicale cu pacienți fictivi, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzați.

Pentru a își ascunde urmele, cei implicați ar fi întocmit, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, în paralel fiind introduse și șterse date din sistemul informatic al CNAS, prin accesare fără drept, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate, susțin sursele citate, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de aproximativ 13.200.000 lei.

Un al doilea palier pe care îl investighează procurorii se referă la suspiciuni potrivit cărora funcționari din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din CASMB, inclusiv cu atribuții de control și de constatare a contravențiilor, ar fi pretins foloase de la reprezentanta unei societăți prestatoare de servicii medicale (asistență medicală la domiciliu), în schimbul renunțării, în viitor, la efectuarea în exces a activității de control la societatea respectivă, explică sursele citate.

O altă pistă pe care o verifică DNA se referă la un control al Curții de Conturi, când persoane din sistem fi încercat să ascundă situația decontărilor privind pacienții fictivi. În această situație, medicamente în valoare de 33.000.000 lei ar fi fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepție prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS, mai susțin sursele citate.

Infracțiunile investigate sunt luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.

DNA a făcut, joi, percheziții la sediul CASMB și CNAS, dar și la alte 48 de adrese.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Top Model of the World este o româncă de 22 de ani. Maria Vărzaru a...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul
×